Telsiz diş tedavisi bilimsel açıdan dişlerin kemiksel yapıya uygun bir zeminde yerleşik olmasına çalışılması ve varsa sorunlu çarpık dişlerin düzeltilmesidir. Yeni tıbbi teknolojiler sayesinde telsiz diş tedavisinde yaş sınırı da ortadan kalkmıştır. Elbette bunun için iyi bir uzmana başvurmak gerekir. Ortodondistler Diş Hekimliği Fakültesi sonrası 6 yıla varan bir uzmanlık eğitiminden geçer. Zira dişlerdeki bozuklukların teşhis süreci ve yapılması bilgi-emek-tecrübe yoğunluğu gerektirir. Kurumsal açıdansa Türk Ortodonti Derneği (TOD) bu alanda faaliyet göstermektedir.
– Kalıtımsal bozuklukların yansıması iskelet sistemiyle sınırlı olmayıp, diş eksiklikleri ya da düzensizliklerine sebep olmaktadır.
– Doğuştan gelen anamali problemleri diğer önemli nedendir.
– Bebeklik döneminden gelen yanlış biberon kullanımı gibi hatalı davranışlar da ileride bu tarz sorunlara yol açar.
– Dişlerin herhangi bir çarpmayla hasar görmesinden kaynaklanabilir.
– Kulak, burun ve boğazdaki bazı hastalıklar da buna yol açabilir.
Ortodontiyi ilgilendiren sorunlar çocukluk döneminden başlayacağından ebeveynlerin dikkat etmesi gerekir. Biberon alışkanlığı bitmesi gerekirken bitmiyorsa, ağzı açık şekilde uyuma, yutkunmada dilin dışarı fırlaması, dudakları gereksiz ısırmak, çiğnemede zorluk, konuşmada güçlük çekme, çene yapısıyla ilgili problemlerin başlaması, dudakların zor kapanması, dişlerin ön ya da arkaya gereğinden fazla gitmesi, dişlerin karşılıklı kapanmaması ve dişlerde sıkışık diziliş gibi sorunlar ana belirtilerdir. Böyle durumlar hasıl olduğunda bir uzmana gidilmelidir. Burada dikkat edilecek husus ise tedavideki zamanlamadır. Herhangi bir sorun olmasa da her çocuk 7 yaşında bir uzmanın kontrolünden geçmelidir. Zira bu yaşlar erken teşhisin önem kazandığı zamanlardır. Ayrıca ileri yıllarda da periyodik olarak telsiz diş tedavi muayenesi faydalı olacaktır.
Bu durum 1-3 sene arasında değişmekte olup diş yapısındaki sorunun mahiyetine göre değişir. Tabi kimi durumlarda dişin çekilmesi de söz konusu olabilir. Tedavi ücreti ise değişkendir. Sorunun muhtevası ve süresine göre fiyatlandırma yapılır.
İlk aşama anamnezin alınmasıdır. Çürükler ve dişeti sorunlarına bakılır ve sefalometrik röntgenler çekilir. Elbette tedavi süresince ağız hijyeni mutlaka yapılmalıdır. Tedavi uzun süreceğinden ara kontrollere gelinmelidir. Hasta ise bu tedavi sürecine uyum sağlamalı ve olası stresten uzaklaşmalıdır. Elbette yemek ve içmek konusunda da doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Ayrıca telsiz diş tedavi süreci yaşa göre de farklılık gösterecektir. Bu da 12 yaş öncesi ve sonrası şeklindedir. Gerektiğinde cerrahi operasyona da başvurulabilir. Tedavi sürecinde kullanılan apareyler ise ağız içi ya da ağız dışı biçimde tatbik edilir. Invisalign ise diş telleri braketleriyle diş bozukluklarının ortadan kaldırılması yöntemidir.
Bunun dışında ağız dışı cihazlara da başvurulabilir. Ark teli uzaması, ligatür teli batması, telin banttan çıkması ve braket kopması ise acil tedaviye giren durumlardır.
Diğer yazılarımızda görüşmek üzere sağlıklı gülüşler dileriz…