Ortodonti Süreci
15 Ekim 2017Ortodontinin Önemi ve Tedavi Sürecleri Nelerdir?
30 Ekim 2017
Diş Hekimliği’nin bir dalı olan ortodonti, diş ve çene iskeletinde oluşan problemlerle ilgilenen uzmanlık alanıdır. Telsiz diş tedavisi, ilgili olduğu alan için teşhis, tedavi ve önleme çalışmalarının tümünde yer alır.
Telsiz diş tedavisi, fiziksel ve estetik problemleri kapsar. Baş ve boyun bölgesinde yer alan iskelet sisteminde ortaya çıkabilen, Diş problemlerinin ihmal edilmesi, gelecekte tedavinin güçleşmesine ve estetik kaygıların büyümesine sebep olabilir. Kişilerin telsiz diş tedavilerine karşı oluşan genel kaygılarıyla beraber bu problemleri ihmal etme eğiliminde olmalarına karşın; doğru bir uzmanı ile sürdürülebilecek çalışmalar, ağrısız ve estetik olarak en başarılı şekilde sonuçlandırılabilir.
Ortodontist Kimdir?
Telsiz diş tedavi uzmanı, üniversitelerin Diş Hekimliği fakültelerinde 5 yıl lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 4-6 yıl süreyle telsiz diş tedavi departmanlarında uzmanlığını almış kimsedir. Telsiz diş tedavi uzmanlığı, diş ve çene iskeletinde ortaya çıkan problemlerle ilgili teşhis, tedavi ve koruyucu çalışmaları sürdürür.
Diş problemleri, hem estetik hem de fiziksel olarak kişide rahatsızlık uyandıracak sonuçlara sebep olabilir. Bu yönüyle diş problemlerinin önlenmesi ve tedavi edilmesi, özenli ve sabırlı olunması gereken bir süreçtir. Tedaviyi sürdürecek hekimin, telsiz diş tedavi alanında uzmanlaşmış olması gerekir. Bir uzmanı ile çalışırken, hekimin uzmanlık diplomasıyla beraber, il sağlık müdürlüğünden alınmış çalışma izninin de olduğundan emin olunmalıdır.
En yakın uzmanların kayıtlarına ulaşılabilmesi için, Türk Ortodonti Derneği, derneğin resmi web sitesinde, uzmanların adres ve iletişim bilgilerini vermektedir. Sitede, bulunulan bölgedeki uzmanların listesine ulaşarak, en uygun uzmanı bulmak mümkündür.
Diş Problemleri Neden Kaynaklanır?
Diş problemler çoğunlukla genetik olarak aktarılır. Özellikle iskelet ve diş yapısındaki anomaliler ve bozukluklar, genetik aktarım neticesinde, çocuğun gelişim süreci boyunda ortaya çıkabilirler. Genetik aktarım, aile geçmişinde gözlemlenebildiği için, özellikle risk faktörü taşıyan çocukların süt dişlerinin çıktığı dönemden itibaren, diş kontrollerine alınması önemlidir. Bu dönemde sürdürülen ihmaller, bireyin ilerleyen yaşlarında belirgin diş ve çene sorunları yaşamasına yol açabilmektedir.
Doğum sırasında ortaya çıkan anomaliler de, ilerleyen dönemde diş problemleri şeklinde görülebilirler. Çene ve iskelet yapısında gelişim bozukluklarına ve düzensizliklere sebep olabilecek anomaliler, çocuğun erken yaşlarından itibaren diş kontrolünde saptanmalıdır.