Gülüş Tasarımının Tanımı Ve Tedavi İçeriği
6 Ekim 2017Ortodonti Nedir?
20 Ekim 2017
Telsiz diş tedavi; bir diş hekimliği branşıdır. Herkeste bulunan baş ve boyun bölgesinde görülen dişsel ve iskeletsel sorunların teşhisinde, bu sorunların düzeltilmesinde ve önlenmesinde kullanılan bir bölümdür.
Telsiz diş tedavi uzmanı olmak isteyen kişilerin 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültelerinde eğitim gördükten sonra, üniversitelerde bulunan telsiz diş tedavi departmanlarında 4 ile 6 yıl kadar uzmanlık eğitimi almaları gerekmektedir.
Ortodonti uzmanı, baş – boyun bölgelerinde görülen diş ve iskelet sorunlarını çözen ve tedavi eden doktordur. Uzman seçimi de hastalar için önemlidir. Bu nedenle seçilen uzmanın uzmanlık diplomasının olmasına ve İl Sağlık Müdürlüğünden verilen çalışma izni olmasına dikkat edilmelidir. Bu bağlamda, Türk Ortodonti Derneği’nin web sitesinde bulunduğunuz bölgeye en yakın olan uzmanların listesine ulaşabilirsiniz.
Diş Sorunlarının Birçok Nedeni Vardır
Bireylerde görülen kalıtsal düzensizlikler, iskelet yapısının bozulmasına ve diş eksikliklerine neden olmaktadır. Bu gibi sorunların erken yaşta fark edilmesi ve bir uzmana muayene ettirilmesi gerekmektedir.
Doğum sırasında meydana gelen anormallikler, kişilerin iskelet yapısında gelişim geriliği yaşanmasına neden olur. Ayrıca dudak ve damak yarığı gibi durumlar da dişsel yapının bozulmasına neden olmaktadır.
Çocuklarda görülen parmak emme, kalem ısırma, biberon ve yalancı emzik kullanımları da dişsel yapıda sorunlara neden olmaktadır.
Süt dişlerinde yaşanan erken kayıplar ve süt dişlerinde görülen derin çürükler, dişlerde sürme sorununa neden olabilmektedir.
Bazı kişilerde görülen diş gıcırdatma alışkanlığı, telsiz diş tedavisi anlamında sorunlara neden olmaktadır.
Diş Problemleri Nasıl Anlaşılır?
Özellikle küçük çocuklarda görülen diş sorunları, aileler tarafından dikkat edilerek anlaşılmalıdır. Çocuklarda görülen ağız açık uyuma ile ağız solunumu yapma, diş problemlerin belirtisi olabilmektedir.
Bebeklik yutkunması denilen dilin dışarı çıkarak yutkunulması ve emzik – biberon alışkanlıkları nedeni ile yanak ve dudaklarını ısıran çocukların diş sorunları olabilmektedir.
Dişlerini sıkan ya da sürekli gıcırdatan çocuklarda da diş sorunu için bir muayene yapılmalıdır.
Çocuklarda çene yapısının dengeli olmaması dikkat edilmesi gereken en önemli belirtilerdendir. Bu belirtiler anında çocuk ağzını tam olarak kapatamamaktadır. Ayrıca diş sorunu yaşayan çocukların çenelerinin sağ ya da sol tarafa kaydığı görülür. Diş sorunlarının erken yaşlarda tedavi edilmesi çok önemlidir. Telsiz diş tedavisinin birçok avantajı ve faydası vardır. Bu nedenle ihmal edilmeden bir uzmana gidilmesi ve muayene olunması gerekir.