İltihaplı Diş Ağrısı Hakkında
29 Ağustos 2018Diş Estetiği – Gülüş Tasarımı
21 Nisan 2020
Diş Beyazlatma Nedir Nasıl Yapılır?
Asitli, şekerli içecekler, sigara gibi maddeler dişlerin üzerindeki minelerin kalkmasına ve beyazlamanın gitmesine neden olur. Birçok yöntemle beyazlatma olabilir.
Beyaz Dişler Ve Katkıları
Diş beyazlatma işlemleri ile birçok artı sağlanır. Dişlerinizin beyaz olması gülümserken daha rahat olmanızı sağlar. Uygulama yapılırken mine ve dentin tabakasında değişik renkleri giderme hedeflenir. Bu işlem bireysel olarak ve dolaylı yoldan sosyal olarak da artılar kazandırır. Kendinizi daha iyi hissetmeniz sonrasında sosyal hayatınız da iyi enerjiden etkilenecektir. Ayrıca insanlar güzel görüntülere genelde daha fazla önem verdikleri için bir bakımdan izlenim artısı sağlanmış olur. Ancak bazen dış etkenler değil de genetik nedenler yüzünden dişlerin kendi rengi sarıya yakın olabilir. Bunun için de uygun tedavi yöntemi yapılabilir. Ek olarak protez dişlerin de sararma yapabileceğini eklemek gerekir. İyi bakım şarttır.
Lazer Yardımı İle Kalıcı Beyazlatma
Diş beyazlatma yöntemleri içerisinde en yaygın olarak kullanılanlardan biri lazerle kalıcı beyazlatmadır. Bu işlem, klinik ortamında bir diş doktoru aracılığıyla yapılır ve profesyonel bir işlemle gerçekleşir. Ağartmayı sağlayan bir ilaç öncelikle dişin üzerine yerleştirilir ve hekim daha sonra dişlerin üzerine lazer ışığı tutar. Dişi beyazlatan lazer ışığı değildir, beyazlatma jelin lazerle aktif olması sonrasında gerçekleşir.yani lazer dişin içine işlemeden sadece jeli aktif edip renklendirerek işlem yapar. 60 dakikadan az süren bu işlem anında sonuç vermekle beraber sarılık durumuna göre birkaç kere tekrar edilebilir. Fark edilir bir sonuç elde edilecektir.
Evde Kalıcı Diş Beyazlatma Yöntemi
Diş beyazlatma için diş hekimi evde kişinin kendi uygulayacağı bir tedavi de yapabilir. Hekim, diş beyazlatılacak hastanın ağzından ölçü aldıktan sonra lastik kalıp çıkarır. Bu kalıplar ilaçlı şekilde her gün dişin üstünde uykuda bekletilir. 4 haftaya kadar bu tedavi sürdürülür. Ne zaman işlemin biteceği hasta durumuna göre değişecektir.
Porselen Kaplama Ve Köprü Protezleri De Beyazlatılabilir Mi?
Kalıcı beyazlatma yöntemleri temelde doğal diş üzerinde etkilidir ve protez diş porselen kaplama beyazlatma sonrasında uyum sağlaması için değiştirilebilir.
Kalıcı Diş Beyazlatma İşleminde Nelere Dikkat Etmeli?
Kalıcı diş beyazlatma işlemi hakkında bazı bilgiler kullanırken daha bilinçli olmanızı sağlar.
- Hangi ilaç kullanılmışsa marka ve içeriğine bakılmalıdır.
- Deneyimli bir diş hekimine başvuru olmalıdır.
- İlaç kullanımı için ne kadar süre gerektiği, şekline önem verilmelidir.
- Diş beyazlatma genelde klinikte yapılan bir işlemdir. Başka yerde yapan kişilere itibar etmeyiniz.
En Uygun Kalıcı Diş Beyazlatma Yöntemi
Diş beyazlatmada en uygun yöntem aslında sizin beklenti ve kullanım durumunuza göre değişecektir. Eğer kalıp verildiğinde bunu 8 saat kadar takma şansınız yoksa ihmal edeceğinizi de düşünüyorsanız bu halde doğrudan hekim kliniğinde beyazlatma işlemi önerilir. Yani seanslar doğrultusunda işlem yapılmalıdır. Süresi diş hekimi tarafından belirlenecektir.
Diş Beyazlatma Güvenli Mi Zararı Var Mı?
Diş beyazlatma işlemi zararlı mı sorusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak uygulama bazı detaylara dikkat edildiği sürece hiçbir sakınca barındırmaz. Yalnızca işlem bitiminde sıcak ve soğuk hassasiyeti olabilir. Bu da geçici bir durumdur ve hafif miktardaki aşınmalar, flor uygulaması ile giderilir. Ancak uygulamaların diş hekimi dışında kimse tarafından olmaması gerekmektedir.
Dişlerde Sağlanan Beyazlık Ne Kadar Geçerli Olur
Kalıcı diş beyazlatma işleminin ne kadar süre boyunca varlığını sürdüreceği sizin bu sürede ne yaptığınıza da bağlıdır. Sigara hızlı şekilde yeniden sarama nedenidir. Çok çay kahve içmek, kola gibi asitli içeceklere yüklenmek de süreci etkiler. Dişleri beyaz tutabilmek için rutin bakıma önem vermek gerekir.
İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bleaching terimi ile de bilinen diş beyazlatma işlemi bittikten sonra bazı detaylara önem vermek gerekir.
- Genellikle işlem bittiği zaman çok hassasiyet görülmesi muhtemeldir, bazı hallerde görülmeye de bilir. Geçici bir durumdur ve 3 güne kadar kaybolur. Bu nedenle ilk gün ağrı kesici kullanımı idealdir.
- Diş beyazlatma sonrasında ilk birkaç gün sonrasında çok sıcak ve çok soğuktan kaçınmak gerekir. Her hasta verilen diyete uymalıdır. Bu diyette tüm renk verici yiyecek içecekler yasaktır.10 güne kadar bu durum atlanmamalıdır. Çikolata, kırmızı şarap sigara, çay, kahve gibi yiyecek içecekler renk vericidir. Eğer bu süre içinde kullanılırsa beyazlık kaybedilecektir.
- Beyazlatıcı diş macunu kullanılırsa beyazlatma etkisi uzar. Ancak içerisinde aşındırıcı olmaması kritik bir konudur. Diş tozu olmaması gerekir. Eğer aşındırıcı ürün kullanımı olursa bir süre sonra renk değişimi ve de aşırı hassasiyet görülebillir.
- Diş beyazlatma etki süresi her gün iki kere diş fırçalayan senede iki kere diş kontrolü yaptıran, sigara, çay kahve tüketmeyen kişilerde uzun sürecektir. Aksi hallerde daha kısa olur.
- Klinik ortamında yapılan diş beyazlatma işleminden sonra ev tipi beyazlatma işe destekleme sürecin uzamasında etkilidir. Yani daha uzun süre beyazlık için rutin aralıklarla bu şekilde ara tedaviler eklenebilmektedir. Diş sararması için yeteri kadar önlem alınmıyorsa daha kısa süreyle tedavi tekrarı olabilir.