[cmsmasters_row data_shortcode_id=”gpsu4s9wog” data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text shortcode_id=”70pi4utk1m” animation_delay=”0″]
Ortodonti Uzmanı doktorlar ile sağlıklı diş telleri ve ortodonti tedavisi yaptırabilirsiniz. Esnek ödeme seçenekleri ve kolay ulaşım imkanı, Ortodonti her yaşta uygulanabilir.
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
DİŞ TELİ – ORTODONTİ NEDİR?
Dişlerde ve yüzde yer alan düzensizliklerin tedavisi ve teşhisinde etkili olan bilim dalına ortodonti denilmektedir. Çene, diş ve yüz bölgesinde oluşacak bozuklukların önlenmesi konusunda diş teli tedavisi etkin rol oynamaktadır. Mevcut olan bozuklukların giderilmesini sağlamak, tedavisini yapmak, diş ve ağız sağlığının korunmasını sağlamak ayrıca estetik bir görünüm sağlamak için ortodonti bilim dalından faydalanmak gerekmektedir. Herkes güzel bir gülümsemeye sahip olmak ister. Hem sağlıklı hem de güzel bir gülümsemeye sahip olan kişilerin zeki ve bir o kadar da kolay iletişim kurabildiği bilinen bir gerçektir.
DİŞ TELİ DOKTORU
Diş teli doktoru ve diş teli doktoru olan Dr. Burak Büyüktürk dişlerinizin doğru formu alabilmesi için 15 senelik tecrübe ile dişlerinizde inanamayacağınız görüntüler elde edebilirsiniz. İnstagram sayfamızdan öncesi ve sonrası fotoğraflarımıza bakabilirsiniz.
Ortodontik BOZUKLUKLAR NASIL OLUŞUR?
- *Yatış şeklinin yanlış olmasına bağlı olarak
- Düşme, çarpma gibi travmaların yaşanması
- Dişlerin uyurken gıcırdatılması
- Ağız solunumu gibi hatalı fonksiyonların olması
- Diş eti sorunlarının olması
- 20 yaş dişlerinin çene yapısında yeterli alan bulamaması
- Uzun süre emzik kullanma ve parmak emme gibi zararlı alışkanlıkların olması
- Kalıtsal durumlara bağlı bozuklukların olması
- Dudak yarığı ve damak yarığı gibi doğumsal anomali durumlarının olması
Ortodonti Tedavisi Seçenekleri
Metal Braketlerle Tedavi (Orijinal Diş Teli Tedavisi)
Metal braketler uzun yıllardır ortodontik tedavide en sık kullanılan braketler olarak önemli yer tutmaktadır. Hekimler tarafından da en çok tercih edilen braketler olmasına rağmen hastaların bir kısmı tarafından görünümünün gri renkte olması nedeniyle tercih edilmemektedir. Bu braket sistemleri ile tedaviniz hem hızlı hem de ekonomik olarak yapılabilmektedir. Tedavi esnasında kullanılan renkli elastikler ile tedavinizi eğlenceli bir hale dönüştürmek mümkün.
Şeffaf Braketlerler
Tedavi esnasında metal braketlerin görünümünden rahatsız olan hastalarımızda diş rengiyle uyumlu porselen braketler kullanılmaktadır. Genellikle erişkin hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Invisalign (Telsiz Tedavi)
Invisaling sistemi dişleri yavaş yavaş hareket ettirmek için bilgisayar ortamında hazırlanan saydam üst üste binmiş kalıplar dizisidir. Bu sistemde ağızdan alınan ölçülere şeffaf plaklar hazırlanır. Hekim tarafından uygun görülünce genellikle de iki hafta da bir değiştirilir. Özellikle dişlerinin düzelmesini isteyen fakat tel takmak isteyen erişkin hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Erişkin Tedavisi
Ortodontik tedavi halk arasında çocuklar için uygulanan bir tedavi tekniği olarak bilinmektedir. Fakat bu düşünce oldukça yanlıştır. Günümüzde diş etleri ve kemik yapısı sağlıklı olan erişkin hastalarda da ortodontik tedavi rahatlıkla uygulanmaktadır. Özellikle erişkin ve gülme estetiğinden memnun olmayan bireylerde kendi dişleriyle elde edilebilecek en güzel ve doğal yaklaşım diyebiliriz. Ortodontik tedaviyle kişisel görünümüz ve kendinize olan güveniniz önemli ölçüde artmaktadır.
DİŞDEKİ BOZUKLUKLAR NEDEN TEDAVİ EDİLMELİDİR?
*Güzel ve kaliteli bir gülümseme
*Çenede ve eklemlerde olan bozuklukların önlenmesi
*Diş eti hastalıklarına ve çürüklüklerine karşı olan yatkınlığın azaltılması
*Yüz estetiğinin güzel görünmesi
*Başarılı bir şekilde besinlerin ısırılması ve çiğnenebilmesi
TEDAVİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Çocuklarda genellikle çene bölgesini ilgilendiren sorunların olması durumunda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Ortodonti tedavisi uzmanı Dr Burak Büyüktürk bu konuda gerekli olan muayeneleri 0-12 yaş arasında yaparak gereken tedaviye karar vermektedir. Tam olarak ergenlik çağına girmeden önce yapılacak olan tedavi çok önemlidir. Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Çocukların büyümesini ve gelişimini bozabilecek durumların olmaması adına 5 ve 6 yaşlarında yapılan muayene çok önemli olmaktadır.
MUAYENE VE PLANLAMA İÇİN NELER GEREKLİDİR?
Dr Burak Büyüktürk tedavi öncesinde bir takım gerekli olan tetkikleri yapmaktadır. Dişlerin çene içerisinde nasıl sıralandığının izlenmesi için yapılan bazı analizler ile tedaviye başlatılmaktadır. Fotoğraflar ile de bazı gülüş ve profil analizleri yapılmaktadır. Dişlerin model analizleri sayesinde de yeterli alana sahip olup olmadıkları da tespit edilmektedir.
KORUYUCU ORTODONTİ TEDAVİSİ NEDİR?
Koruyucu tedavi çok önemlidir. Diş teli tedavisi uygulamalarına başlamadan önce çocukların yeni dişlere yeteri kadar yerlerinin olup olmadığının kontrollerinin sağlanması gerekmektedir. Erken dönemlerde süt dişlerini kaybetme gibi durumlar yaşandığında koruyucu yer tutucular hazırlanmalıdır. Bu sayede yeni gelecek olan dişlerin yerleri korunmakta ve diğer dişler tarafından kapatılmamaktadır.
ÖNLEYİCİ TEDAVİSİ NEDİR?
Daimi olarak yer alacak dişlerin çene içerisinde düzgün bir şekilde yer alması için bazı önleyici tedaviler yapılmaktadır. Özellikle uzun süre emzik kullanımı, parmak emme, dil emme ve yutkunmada anormallik durumlarında gelişebilecek problemlerin önlenebilmesi için Dr. Burak Büyüktürk gerekli önlemleri almaktadır.
SABİT TEDAVİ NEDİR?
Hangi yaşta olursa olsun sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olan hastalarda sabit ortodontik tedavi uygulanabilmektedir. Dışarıdan görünme imkanı olmayan diş teli tedavisi de bu uygulama içerisinde mümkün olmaktadır. 12 ve 13 yaşlarından sonra yapılabilen tedavi dişlerin üzerine yapışan ve tedavi boyunca da çıkarılmaması gereken braketler ile yapılmaktadır. Braketlerin içinden teller geçmektedir.
AĞIZ DIŞI AYGITLARIN KULLANIMI ÇOCUĞA ZARAR VERİR Mİ?
Çocuklar için geliştirilmiş olan ağız dışı aygıtlar hiç bir şekilde çocuklara zarar vermezler. Spor yaparken ya da okula giderken ağız dışı aygıtların kullanımı önerilmemektedir. Genellikle evde daha rahat kullanım sağlanmaktadır.
SABİT TEDAVİ 4-5 YIL SÜRER Mİ?
Teknik açıdan bakıldığında planlama hatası olarak görülen diş teli tedavisi 3 yıldan fazla kullanılan sabit diş telleri için düşünülmektedir.
TEDAVİ NE KADAR SÜRER?
Pek çok faktöre bağlı olarak tedavi süresi değişiklik göstermektedir. Ortodonti durumun çok şiddetli olması tedavi süresinin uzunluğunu etkilemektedir. Normal olarak bir ortodontik tedavi süresi 18 ay iken durumun şiddetine bağlı olarak 30 aya kadar sürebilmektedir.
ORTODONTİK TEDAVİ SÜRESİNCE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER NELERDİR?
Ortodontik tedaviye başladığınızda tedavinizi başlatan ortondist size ne yememeniz gerektiği hakkında bilgiler vermektedir. Tedavi boyunca uzak durmanız gereken içecek ve yiyecekler arasında asitli içecekler, karamelli ve yapışkanlı tatlılar yer almaktadır. Elma ve armut gibi sert meyvelerin ısırılmaması gerekmektedir. Kuru yemişler, ısırarak tüketilmesi gereken hamburger, tost gibi yiyecekler, havuç, kiraz, erik, zeytin gibi besinler dikkatli tüketilmelidir. Diş teli tedavisi sırasında tele zarar verilmemesi adına yemek yerken çok dikkatli olunması gerekmektedir.
ORTODONTİK TEDAVİ İÇİN DİŞ ÇEKİLEBİLİR Mİ?
Hastalar tarafından istenilmeyen durumlardan birisi de diş çekilmesidir. Hastanın yüz profiline ve çene yapısına bağlı olarak diş çekimi yapılması durumunda doktor karar vermektedir. Birinci küçük azı dişleri genellikle ortodontik tedavi için çekilmektedir. Estetik olarak herhangi bir zarar vermemesi ve çapraşıklık bölgesinde yer alıyor olması nedeni ile bu dişlerin çekilmesinde bir sorun bulunmamaktadır. Başarılı bir tedavi için diş çekimi yapılması normaldir.
ÇEKİM BÖLGESİNDE BOŞLUK OLUR MU?
Diş çekiminden sonra çekim bölgesinde boşluk olup olmadığı hastalar tarafından çok merak edilmektedir. Normal şartlarda çekim bölgesi tamamen kapanmaktadır. Kemiklerin yetersiz olması veya diş boyut anomalileri gibi durumlarda boşluk kalabilme durumu söz konusu olmaktadır. Diş boyutlarının yetersiz olması durumunda yapılacak olan restorasyonlar ile ortaya çıkmış olan boşluklar kapatılmaktadır. İdeal diş estetiği sağlamak için ortodontik tedavi en ideal tedavi şeklidir.
20’LİK DİŞLER ORTODONTİK TEDAVİ AMACIYLA ÇEKİLEBİLİNİR Mİ?
Diş doktorları yapacakları inceleme neticesinde 20 yaş dişlerin çekilmesi konusunda karar verebilmektedir. Yapılacak olan tedavi üzerinde olumsuz etkilerinin olmasından dolayı bu en doğru karar olmaktadır.
GÖMÜK DİŞLER SÜRDÜRÜLEBİLİNİR Mİ?
Ortodontik tedavi sayesinde gömük dişlerin sürdürmek mümkün olmaktadır. 3 boyutlu olarak çekilen volumetrik tomografi sayesinde gömük dişlerin sürdürülebilir olması tespit edilebilmektedir. Kemiğin içindeki gömük dişlerin pozisyonları bu sayede anlaşılabilmektedir.
TEDAVİ RANDEVULARI HANGİ SIKLIKTA OLMALIDIR?
Hastaların durumu göz önünde bulundurularak Dentapolitan Diş Hastanesi’nde randevular ayarlanmaktadır. Kontrollerin sık sık yapılması durumunda ise hastalara bu duruma göre randevular verilmektedir. Sabit ortodontik tedavilerde 4-6 hafta arasında tedavi sürmektedir.
DİŞ LASTİKLERİ KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?
Tedavi sırasında hastaların çenelerinin hareketlerinin daha iyi olması adına bazı lastik kullanımları istenmektedir. Diş doktorunun vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda bu dişlere takılan lastiklerin kullanımı devamlılık gerektirmektedir. Uygun kullanım olmadığında ağrı ya da bazı şikayetler yaşanabilir.
GÖRÜNMEYEN TEL TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Diş rengine özel olarak yapılan braketler sayesinde diş teli tedavisi daha az dikkat çekmektedir. Şeffaf olarak geliştirilen kalıplar ile de çapraşıklıklar düzeltilmektedir. Günde 20 saat kullanılması gereken bu ürünler iki haftada bir değiştirilmesi gereken kalıplardır. 2 ile 24 ay arasında tedavi süresi devam edebilmektedir.
PEKİŞTİRME TEDAVİSİ NEDİR?
Diş teli tedavisinin bitmesinin ardından dişler eski pozisyonlarına dönmek isterler. Dişlerin aynı pozisyonda kalmalarını sağlamak adına sabit ya da hareketli olmak üzere apareyler kullanılması gerekmektedir. Bu apareylerin doktorların önermiş olduğu sürelerde kullanılması çok önemlidir. Dişler yeniden eski durumlarına dönebilir ve yeniden tedavi sürecine başvurmak gerekebilir.
İstanbul Ortodonti Fiyatları
İstanbul Ortodonti Fiyatları dişinizin yamukluk durumuna göre değişir yani dişiniz çok biçimsiz ve dişlerin görüntü çok kötü ise fiyat yüksek çıkabilir ama dişlerinizde bozukluk çok kötü değil ise fiyat daha da az çıkar. Ortalama 5000 TL – 10000 TL arasında bir ücret çıkabilir.
TEDAVİ PAHALI MIDIR?
Bu tedavinin uygulanması hastaya ve hastanın durumuna göre fiyat olarak değişkenlik göstermektedir. Uygun ödeme alternatiflerine sahip olmasındaki avantaj uzun süren bir tedavi uygulaması olmasından kaynaklanmaktadır.
TEDAVİ KONUŞMAYI ETKİLER Mİ?
Direkt olarak konuşmaya etkileme gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece diş tellerine adapte olma sürecinde bazı konuşma sıkıntıları yaşanabilir.
YETİŞKİNLERDE TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?
Yetişkinler için de ortodontik tedavi yapılabilmektedir. Yetişkin hastalar için tedavi sürecinin daha keyifli hale gelmesi için hastanemizde pek çok tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Estetik tel tedavisi ve görünmeyen tel kullanımı yetişkin hastalar tarafından tercih edilmektedir.
TEDAVİ ESNASINDA AĞIZ HİJYENİ NASIL SAĞLANMALIDIR?
Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeni çok önemlidir. Bu nedenle diş ve diş etlerinin temiz olması için verilen fırçalar ile düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Diş hekimi tarafından gösterilmiş olan fırçala tekniklerinin aynı şekilde uygulanması çok önemlidir. Ağız hijyeninin başarılı bir şekilde sağlanması için ağız duşu kullanımı da önerilmektedir.
TEDAVİDE AĞRI OLUR MU?
Yetişkin hastalarda çocuk hastalara göre ağrı oluşumu biraz daha fazla olmaktadır. Ağız dışı kullanılan aygıtlar herhangi bir ağrı oluşturmaz. Sabit diş teli takımı sırasında da ağrı oluşmaz. Ark teli takılmasının ardından ilk 8 saat içerisinde hafif ağrı oluşabilir. Damak genişlemesi durumlarında da ağrı oluşması mümkün değildir. Eğer ağrılı bir durum söz konusu ise apareyin acil olarak çıkartılması gerekmektedir.
AĞRI DURUMUNDA HANGİ İLAÇLARI KULLANABİLİRİM?
Tedavi sırasında oluşabilecek ağrılarda parasetomol türünde ağrı kesicilerin kullanılması önerilmektedir. Aspirin ve NSAİ diş hareketlerini engellemektedir. Bu nedenle kullanılmamalıdır.
DUDAK DAMAK YARIĞI (DDY) NEDİR?
Ana karnında oluşan dudak ve damak yarığı yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmektedir. Embriyolojik dönem içerisinde damak ve dudak yapılarını oluşturan dokuların bozulması ve hasar görmesi durumunda yarıklık sorunları ortaya çıkmaktadır. 4 ile 12 haftalar arasındaki süreçte tespit edilmektedir. Henüz kesin olarak bir tanı konulmuyor olsa da genetik ya da çevresel faktörler nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. İlk 24 saat içerisinde bebeklerin ortondist tarafından görülmesi gerekmektedir. Ortodonti tedavisi ile bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Damak dokuların yön vererek tedavi sürecini başlatan ortodontist uzmanı için Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemizden randevu talebinde bulunabilirsiniz.
TEDAVİ ESNASINDA BRAKETİM KOPTU, TELİM BATTI NE YAPMALIYIM?
Ortodonti tedavi sırasında braketlerin kopma durumu ciddi bir durumdur. Bu nedenle kopan braket durumlarında hemen ortodontist doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Braketin kopması ile birlikte ayrılan diş yer değiştirme sorununa neden olacaktır. Bu durum ile karşılaşıldığında acil müdahale olmazsa eğer diş teli tedavi süresi uzamaktadır. Eğer diş telinizin batması gibi bir sorun yaşıyorsanız ortodonti uzmanının size vermiş olduğu diş teli mumlarını kolaylıkla kullanabilirsiniz. Elinizde yeterli sayıda mum yoksa ve diş teli çıkmış durumda ise yine doktorunuza ulaşabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi, çenelerin birbirleriyle veya yüzle olan uyumsuzluklarının giderilmesi, dişlerde görülen çapraşık ve boşlukların düzeltilmesi ile ilgilenmektedir.
Yazar : Dr Burak Büyüktürk
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]