Diş Teli Tedavisi
Diş telleri tedavisi (ortodonti) hakkında sizlere bilgi sunmak istiyoruz … Diş teli tedavisi çarpık dişlerinizin metal braketler yardımı ile düzeltilmesine verilen genel tedavi ismidir. Diğer bir adıda ortodonti tedavisidir.
Neden diş teli kullanmanız gerekli?
Ortodontist diş hekimi ; Dişlerinizin yamuk veya çenedeki bozukluklar nedeniyle diş teli tedavisi gereklidir.
Ortodonti tedavisi nedir?
Ortodonti tedavisi genellikle diş teli kullanımını, bazen diş çekimini ve nadir olarak da çene operasyonunu kapsar.
Diş telleri takılırken acı duyulur mu?
Diş telleri takılırken herhangi bir iğne veya kesici delici bir işlem yoktur. Isıtılan plastikler dişinizin üzerine eklenir onun üstünede diş telleri geçirilir. Yaklaşık yarım saatte üst dişlerine teller takılabilir.
İlk günde ağrı ve aşırı rahatsızlık hissedebilirsiniz ama ileriki aylarda buna çok alışacaksınız.
Tel takılma işlemi nasıl oluyor?
Önce çürük dişler temizleniyor, çekilmesi gereken diş varsa çekiliyor. Sonrası kolay, dişçi koltuğuna oturuyorsunuz ve ağzınıza elipse benzer bir şey takıyorlar. Acıtmıyor, sadece dudaklarınızı açık tutmak için. Sonra üst tarafını biraz zımparalıyorlar, değişik bir duygu ağzınıza minnacık kum kadar diş parçaları geliyor ve üzerine plastik yapıştırıcı sürüyorlar (tadı biraz değişik)
Sonra braketleri (o minik kareleri) yerleştiriyorlar. Biraz durduktan sonra braketlerin dışına taşan yapıştırıcı kazınıyor. U şeklinde ince bir tel arkadaki dişlerinizdeki diğerlerine göre daha büyük olan brakete geçirilip diğerlerine yerleştiriliyor. (Eskiden arka dişlere yüzük tarzı bişey geçiriyorlardı artık birazcık daha büyük braket takıyorlar) En sonda lastikler takılıyor bu oturduğu yerden çıkmamasını sağlıyor.
Tedavi için diş çekilmesi gerekli mi?
Bu duruma göre değişir. Bazı durumlarda çene, tüm dişler için yeterince geniş değildir. Dişlerin çenede yeterli alana sahip olmasını sağlamak için dişler çekilebilir. Tedavi planı için gittiğiniz görüşmede Ortodontist Dr Burak Büyüktürk , diş çekiminin gerekli olup olmadığı konusunda size en iyi bilgiyi verecektir.
Diş tellerinin ağızdaki hissi nasıldır?
diş teli tedavisi
Takıldığı andan itibaren ağzınızda bir fazlalık olduğunu düşünebilirsiniz. Bu çok normal çünki dişlerinize dışardan alışmadığı bir cisim takılıyor bunu dişleriniz istemeycektir ama zamanla alışacak ve ağrılarınız azalacaktır…Diş telleri takıldıktan sonra üç-beş gün boyunca ısırırken dişlerde hassaslık hissedilebilir ve dişler biraz ağrıyabilir. Dr Burak Büyüktürk , hastalarına gerekliyse ağrı kesici tavsiyesinde bulunacaktır. Genel olarak, ortodonti tedavisinden kaynaklanan rahatsızlık kısa sürer ve kolayca giderilebilir. Kişi diş tellerine alıştıktan sonra onların ağzında olduğunu bile unutur.
Yenmemesi gereken şeyler var mı?
Birkaç şey vardır. Katı ve yapışkan veya içinde çok fazla şeker olan yiyecekler dişlerine ve diş tellerine zarar verebilir. Asitli içeceklerden kaçınmakta büyük yarar var. Kola , Fanta, Asitli içecekler, kuruyemiş, tüm cips türleri, sert ekmekler, simit, sert ve katı olan herşeyi dişlerinizden uzak tutun bunları yaptığınızda inanın birazda kilo vereceksiniz
Yetişkinler ortodontik tedavi görebilir mi?
Ordontik tedavilerin çok büyük bir bölümünü erişkinler oluşturyor. Eğer iskeletle ilgili bir çene probleminiz, kapanış bozukluğu gibi problem var ise ortodontik tedavinin içinde operasyon da gerekebilir. Ancak sadece diş diziminiz bozuk ise sadece ortodonti yeterli olacaktır. Erişkinler için sağlık, mutluluk ve özgüven son derece önemlidir.
NOT : Hiçbir diş teli hastası, diş teli kullanmak için “fazla yaşlı” sayılmaz.
Kaç çeşit diş teli var?
Porselen diş teli, ağzında metal braket taşıma fikrine bir türlü ısınamayan kişiler için bir çözüm olmuştur. Seramik braket (diş teli), diş renginde braket (diş teli) olarak da bilinen porselen diş telleri yetişkin hayat tarzına uygun olmaları için tasarlanmışlardır. Bir de metal diş telleri mevcuttur. Görüntü açısından daha fazla belli olsa da dayanıklılığı ve hızlı tedavi süreci için tercih ediliyor.Bu tedavi türürün en eski ve en iyi yöntemi metal braketlerdir ve hızlı tedavi süreci için mutlaka metal braket tercih etmelisiniz !
Diş telleri çürüklere sebep olur mu?
Diş telleri genel olarak çürüğe yol açmaz, ancak teller ağızda bakterilerin ve yiyeceklerin biriktiği yerler olacağı için bunların çok iyi temizlenmesi gerekir, temizlemeyi diş fırçalamayı en azından sabah ve akşam yapmazsanız yiyeceklerin buralarda birikmesinden dolayı diş çürümeleri meydana gelebilir.
Ortodontik tedavi pahalı mı?
Ücretin ne kadar olacağı ancak sizi muayene ettikten sonra kesinleşecektir. Ama 4.000 ile 6.000 TL aralığında bir rakamla karşılaşabilirsiniz.
Ne sıklıkla randevulara gitmek gerekir?
Randevular hastaların ihtiyaçlarına göre belirlenir. Tel kullanan birçok hasta her ayda bir kere randevuya çağırılırlar. Daha sık muayene olmayı gerektiren özel durumlar olduğunda ise randevular bu doğrultuda verilir.
Tedavi bittikten sonra dişlerde braketlerin izi kalır mı?
Ortodontistin braketleri çıkarırken dişlerinin yüzeyinde yapıştırıcı izleri kalacaktır. Kalan yapışkanlar özel cila maddeleriyle çıkarılır. Ama bu canınızı acıtmaz ve sonunda braketlerden eser kalmaz bu işlemden sonra dişlerinizde sanki hiçbir diş teli takılmamış gibi hissedersiniz bu süper bir histir.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Tedavi süresi her hastanın ortodontik problemine göre değişir. Tedavi genellikle 8 aydan 30 aya kadar sürebilir. Bir kişinin tel takma süresi ortalama 18–24 ay kadardır.
Teller çıktıktan sonra tekrar bozulmalar olabilir mi?
Teller çıkarıldıktan sonra dişler eski pozisyonlarına dönmek isterler. Dişleri mevcut pozisyonlarında tutmak için sabit ya da hareketli pekiştirme apareyleri kullanılır. Bu apareyler önerilen sürelerde kullanılmazsa dişler tekrar bozulabilir. Dişlerinizin arka kısmına bir küçük metal takılır bu metal sayesinde dişlerinizin eski çarpık hallerine dönmesi engellenir. Bu metal ortalama 3 sene kalması önerilir! Ayrıca bu ince metal size normal hayatta hiçbir engel teşkil etmez varlığını bile unutabilirsiniz!
Teller konuşmayı etkiler mi?
Teller doğrudan konuşmayı etkilemez. Sadece teller takıldıktan sonraki bir haftalık adaptasyon sürecinde konuşmada hafif değişiklik izlenebilir.
Diş telleri özel hayatı kısıtlar mı? Öpüşmeye engel mi?
Korkmanıza gerek yok: Böyle bir şey normalde olmaz. Çünkü braketler öpüşürken birbirine çok fazla yaklaşmaz.
Görünmez diş tellerinin klasik diş tellerinden ne farkı var?
Çapraşık dişlerin tedavisinde sürekli yenilenen teknolojik gelişmeler, hastalar için başkaları tarafından fark edilmeyecek şekilde tasarlanmış tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine sebep oldu. Lingual ortodonti, diğer adıyla “görünmeyen diş telleri” bu yöntemlerin başında geliyor. Lingual tedavi yönteminde teller, dişlerin ön yüzüne değil de arka (yani dilden tarafa olan) yüzüne takılıyor. Böylelikle lingual yöntem sayesinde ağızda istenmeyen bir görüntü oluşmayacağından tedavi süresince estetik kaygılar olmaksızın yaşantınıza özgürce devam edebilmeniz sağlanıyor.
Ücretine gelince; sizin için gerekli tedavinin belirlenmesi ve tedavi planıyla ancak net bir fiyata ulaşabilmeniz söz konusu fakat normal bir ortodonti tedavisinden yüksek bir fiyat olduğunu söylebiliriz.
Yazar : Dr. Burak Büyüktürk