Bebeklerde diş kaşıyıcı kullanımı
10 Mart 2018Çocuklarda Flor Uygulaması
10 Mart 2018
Dişler; konuşmamızda, gülmemizde, çiğnememizde en önemli yardımcılarımız. Dişlerimize gereken özeni göstermeli ve diş hekimine düzenli olarak gitmeliyiz. Dişlerimizde bulunan sıkıntıları en kısa zamanda çözüme ulaştırmalıyız. Diş tedavilerinde bilinen yanlışlarla ilgili Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Burak Büyüktürk konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.
Diş imlantları kanser yapar!
Diş implantları titanyum alaşımından yapılan vidalardır. Titanyum vücutta güvenilir şekilde kullanılan bir metaldir. Steril ortamda, güvenilir firmalar tarafından üretilen implantların herhangi bir zararı yoktur.
![](https://dentbb.com/wp-content/uploads/2017/07/Ne-Tür-Durumlarda-İmplant-Tedavisi-Yapılmaz-580x400.jpg)
İmplantları vücut kabul etmiyormuş!
İmplantlar genel sağlık durumu iyi olan hastaya, steril koşullar sağlanarak uygulanırsa ve sonrasında da hasta hijyen kurallarına uyarsa implantların kaybedilme oranı çok düşüktür.
Burada önemli noktalardan birisi de implantın kemikle kaynaşmasını sağlayan yüzey özellikleridir. Özel yüzey işlemleri uygulanmış implantlar kullanıldığında kısa dönemde de uzun dönemde de implant kaybedilme oranı çok düşüktür.
İmplant çok ağrılı bir işlemdir!
İmplant tedavisi lokal anestezi altında uygulanır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem sonrasında ise ilk 24 saat içinde ağrı kesici ile geçebilecek derecede bir ağrı olabilir.
İmplant sadece genç hastalara uygulanır!
İmplant tedavisi için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. İmplant tedavisi kemik gelişimini tamamlamış her yaş grubuna uygulanabilir. İleri yaşlarda genel sağlık durumunu etkileyen hastalıklar bizi kısıtlayabilir. Fakat mevcut hastalıklar (diabet, tansiyon, osteoporoz, kalp hastalıkları vb.) kontrol altında ise implant uygulamasında herhangi bir sakınca olmaz.
Diş beyazlatma dişlere zarar verir!
Diş beyazlatma işlemi jeller sayesinde diş renginin açılmasıdır. Bu jeller dişi pürüzlendirerek etki gösterir. Bu nedenle bazı kişilerde bir iki gün hassasiyet oluşabilir. Fakat bu pürüzlülük kalıcı değildir. Tükürükteki mineraller sayesinde birkaç gün içerisinde düzelir. Yani beyazlatmanın kalıcı bir yan etkisi yoktur.
![](https://dentbb.com/wp-content/uploads/2017/09/cocuklar-dis-580x400.jpg)
Süt dişine dolgu yapılmaz!
Süt dişleri çocuğunuzda yaklaşık 3 yaşında tamamlanır ve 12-13 yaşına kadar ağızda kalır. Süt dişi zamanla kendiliğinden düşecek bir diş olmasına rağmen hem çocuğunuzun rahat yemek yiyebilmesi için hem de alttan gelecek olan daime dişe rehber olabilmesi için gerektiği kadar ağızda kalmalıdır. Bu nedenle süt dişinde bir çürük varsa mutlaka tedavi edilmelidir.
Diş temizliği dişlere zarar verir!
Diş temizliği ile dişlerde biriken diş taşları ve bakteri plağı temizlenir. Bu diş taşları ve plak youn miktarda bakteri içerdiğinden hem dişetinize, hem çene kemiğinize hem de genel sağlığınıza zarar verir. Bu nedenle mutlaka temizlenmesi gerekir. Diş temizliği sonrasında uygulanan dikkatli cila işlemi ile dişlerde herhangi bir zarar oluşması önlenir.
Ağrıyan her diş çekilmelidir!
Diş ağrısının birçok sebebi vardır, diş çürükleri, diş aşınmaları, enfeksiyonlar vb. Ağrılı bir dişin çekilmesi ise en son düşünülen yöntemdir. Diş dolguları, kanal tedavisi hatta bazen cerrahi işlemler uygulanarak dişi tedavi etme yoluna gidilir. Unutmayın ki hiçbir yapay diş kendi doğal dişinizin yerini tutamaz.
Diş teli/protez diş kancası dişleri çürütür!
Dişlerin çürümesinin tek nedeni dişler üzerinde biriken bakteri plağının temizlenmemesidir. Yani yetersiz ağız temizliğidir. Diş teli ya da protez kancası gibi diş üzernde herhangi bir cisim varsa dişin üzerinde daha fazla yiyecek birikebilir. Bu durumda daha dikkatli fırçalama ile diş çürümesinin önüne geçilebilir.