Telsiz Diş Tedavisi (Ortodonti) için En Uygun Yaş
25 Temmuz 2018Bebeklerin Dişi Nasıl Temizlenir
8 Ağustos 2018
Çocuklarda Diş Gıcırdatması Tedavisi
Diş gıcırdatması ve sıkılması olarak bilinen bruksizm, diş sağlığı açısından oldukça zararlı bir alışkanlıktır.
Dişlerin doğal kullanımı amaçları haricinde birbirleri ile teması özellikle zorlayarak sağlanmamalıdır. Bruksizm hem çocuklarda görülebilen hem de yetişkinlerde görülebilen ve etkileri benzerdir. Diş gıcırdatma, gece uykuda, uyanıkken gece veya gündüz tekrarlayabilen zararlı bir alışkanlıktır.
Çocuklarda görülen diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı kolay tespit edilebilmektedir. Geceleri daha sık görülen bu alışkanlık, dişlerde ve ağız içinde dokularda hasara yol açabilmektedir. Aile tarafından fark edilen belirtiler, mutlaka profesyonellere de muayene ettirilmeli ve tanı onaylatılmalıdır. Diş gıcırdatmanın belirtileri;
– Kalıcı ve sür dişlerinde görülen aşınmalar,
– Çene eklemlerinde ortaya çıkan sesler,
– Geceleri meydana gelen gıcırdatmalar sonrasında ortaya çıkan sesler,
– Uyandıktan sonra çiğneme kaslarında ortaya çıkan ağrı ve sızı,
– Yanaklarda meydana gelen çukurlaşmalar,
– Yanak-yüz kısımlarında meydana gelen sızlamalar ve ağrılar olarak sıralanabilir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri
Çocuklarda diş gıcırdatma nedenini belirlemek, tanı konulmasından hemen sonra yapılan bir işlemdir.
Çocuklarda süt dişlerinin çıkmaya başlaması ile beraber diş gıcırdatma alışkanlıkları görülmeye başlayabilir. Özellikle 7-11 arasında daha artabilir. Çocukların yaşlarına göre konulan tanı ile beraber aranan sebepler farklılıklar gösterir. Örneğin 3 yaşını doldurmamış çocuklarda diş gıcırdatması nedenleri arasında psikolojik etkenlere rastlanmaz. Genellikle mideden kaynaklı sorunlara rastlanır. Reflü nedeniyle mide içeriğinin ağza gelmesi en sık rastlanan nedendir. Diş gıcırdatma ve sıkma rahatsızlığı görünen çocukların, çene ve ağız sağlığının korunması açısından doktor kontrolünde olması önemlidir. Eğer diş gıcırdatma alışkanlığı yanında başka şikayetlerde geliyorsa bebeğin başka konularda da testleri yapılmalı ve gastroenterolojik değerlendirmesi de tavsiye edilir.
Diş gıcırdatma ve sıkma tanısı konulan 3 yaşından büyük çocuklarda, bu alışkanlığın sebebi araştırılır. Nedeni belirleyebilmek için lokal ve psikolojik sebepler araştırılır. Lokal nedenler, dişlerin birbiriyle olan temas düzensizliği veya yüksek dolgular olarak sıralanabilir. Çocuklarda bu zararlı alışkanlığın 7-11 yaşında arasında daha sık görülmesinde bu tür sebeplere rastlanır. Vücutta çok fazla ortaya çıkan değişiklikler, ağız ve çene içerisinde de görülür. Bu değişim sırasında ortaya çıkan dişlerin temas ve pozisyon farklılıklarını düzeltme çabası olabilir. Zararsız gibi görünen bu alışkanlığın çene kavislerinde bile etkili olabildiği düşünülmektedir. Bağırsaklarda görünen parazitler, beslenme düzensizliği ve yetersizliği, hormonal bozukluklar ve alerjiler de, sistemik nedenler arasında sayılabilir. Stres seviyesinde görülen artış, okul stresi ya da çocuğun hayat düzenini etki eden gelişmeler de, psikolojik nedenler arasında üzerinde durulan konulardır.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Tedavisi
Tanı konulup, nedenler belirlendikten sonra tedavi sürecine basit ölçümler ile başlanır. Diş gıcırdatma tedavisi süreci başlayınca, eğer dişlerde düzensizlikler gözlemleniyorsa, ihtiyaç varsa düzeltmek gerekir. Sistemik sebepler ile karşılaşılırsa, ilgili tıbbı dallar ile beraber bir tedavi süreci yürütülür. Eğer alışkanlığın bıraktırılması konusunda zorluklar yaşanıyorsa, farklı materyallerden faydalanılabilir. Ağız koruyu plastik materyaller en çok başvurulan çözümler arasındadır. Bu tarz tedavi işlemlerinde dişleri ve çene yapısını korumasına mutlaka dikkat edilmelidir. Dış gıcırdatması ve sıkması sonucu dişlerde aşınmalara rastlanabilir. Bu gibi durumlarda damar sinir sisteminin ortaya çıkması önlenir ve diş hassasiyetinin giderilmesine özen gösterilir.