Çocuklarda Diş Gıcırdatması Tedavisi Nasıl Yapılır?
1 Ağustos 2018İmplant Tedavisi
15 Ağustos 2018
Bebeklerin dişleri yeni çıkmaya başladığı zaman temizlenmesi gerekir ve bunun için daha farklı bir yöntem gerekecektir.
Ağız Bakımı Ve Önemi
Anne babaların ağız içi bakımı konusunda bebeklik döneminden itibaren harekete geçmeleri gerekir. Çünkü bu dönemde bakım yapılmaya başlanmalıdır. 6 aylıktan itibaren her bebeğin ağız ve varsa diş bakımı yapılmalıdır. Çünkü anne sütünden ek besinlere geçme süreci de bu aşamada başlar. Ek mamalara geçişle beraber dişlerde bakteri plağı ve tartar için de zemin oluşur. Özellikle biberon kullanan bebeklerde bundan kaynaklanan çürüklere dikkat etmek gerekir. Süt dişleri açısından bu tehlike arz eder. Süt dişlerindeki bir çürük de mutlaka tedavi edilmesi gerekecektir. Bebek dişleri temizliği bu nedenle düzenli yapılmalı, gereğinden fazla biberon kullanılmamalıdır. Biberonla uyutulmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca biberon içine bal ya da şeker eklemesi kesinlikle yapılmamalıdır. Bu takviyeler bebek dişine doğrudan zarar verir.
Tek Başına Fırçalayana Kadarki Süreç
Bebeklerin dişleri tek başına fırçalayana kadar anne babası tarafından temizlenmelidir. Dişleri çıkar çıkmaz buna başlanması gerekir. Bebekler için diş fırçaları birçok yerde vardır ve bunlardan temin ederek temizlemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca macun da bebekler için olanlardan kullanılmalıdır. Ancak bu macunları yutma tehlikesi de olduğunu unutmamak gerekir. Tadı güzel gelince yutabilir.durulama olduğundan emin olmak gerekmektedir. Bu süreç çok uzun sürmeyecektir ve 3 yaşına geldiği zaman tek başına kendisi fırçalayabilir. Elbette alışkanlık kazandırılması da son derece önemlidir. bunu oyun haline getirerek bebeğin kendiliğinden yapmak istemesi sağlanmalıdır. Her gün 2 kere fırçalama olması gerekir ve 6 yaşına geldiğinde süt dişleri sağlıklı şekilde çıkmış olur.
Bebek Ve Çocukların Diş Sağlığı İle Kim İlgilenir
Pedodontlar, bebeklikten itibaren 16 yaşa kadar olan çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen uzmanlardır. Bu yaş aralığında yer alan kişiler için koruyucu tedaviler, süt dişi ve kalıcı dişlerde çürük tedavisi, diş sıkma ve gıcırdatma sorunu gibi durumlar tedavi altına alınır. Bu uzmanlara başvurarak çözüm bulabilirsiniz.
Bebek Dişlerinin Temizlenmesi
Bebek dişi temizliği yapılırken bazı detaylara önem vermek gerekir. Bunları sıralamak gerekirse:
– İlk diş görülmesinin sonrasında temizleme işlemi de başlamalıdır.
– Yemeklerden önce diş yüzeyini hijyenik tülbent kullanarak temizlemek gerekir.
– Bebek dişlerini temizletmiyorsa da su içirilmesi gerekir.
– Bebekler için diş fırçası kullanımına 3 yaşından itibaren başlanması gerekir. çocuk bunu yapmaya başladığı zaman anne babalar da yanlarında dişlerini fırçalamalıdır. Bu durum hem macun yutmaması için hem de alışkanlık kazanması için önemlidir. Küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanması ilerleyen dönemlerde sorunların en az olması açısından son derece önemlidir. anne baba da bu nedenle çocuğa örnek olmalıdır. Sabırlı şekilde düzen sürdürülmelidir.
Bebeğin Diş Hekimi Randevusu
Bebekleri diş hekimine götürme zamanı ilk diş çıkmasından sonra gerçekleşebilir. Senelik iki kere kontrolleri ve sağlıklı gelişimi takip için düzenli olarak gösterebilirsiniz. 6 ay bu açıdan erken denilmemeli ve diş hekimine gidilmelidir. İlerleyen dönemlerde oluşması muhtemel sorunları gidermek için takip etmek önemlidir. Çocukların diş şekillerinde bozukluk varsa telle erken önlem alınabilir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda diş sağlığına verilen önemle ilgili de bilinç sağlanır.