[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
Zirkonyum Diş
Zirkonyum doğada bulunan elementlerden birisidir. Oksijenle birleşerek zirkonyum oksidi oluşturur ve diş yapımında kullanılan Zirkonya olarak da bilinen zirkonyum oksit diş yapımında kullandığımız materyaldir. Zirkonyum silisyum oksitle birleşik yaparak takılarda kullanılan zirkon taşını oluşturur. Zirkonya beyaz renkli, oldukça sert ve dayanıklı bir materyaldir. Uzun yıllardır diş kaplamalarında porseleni güçlendirmek, kırılmalara karşı dayanıklılığını arttırmak için metaller kullanılmıştır. Krom-kobalt-nikel içerikli değersiz metallerin yanında altın, platin, paladyum gibi değerli metallerde bu amaçla kullanılmaktadır.
Metallerin negatif yanı porselenin altından gri bir yansıma yapıyor olmasıdır. Bu nedenle günümüzde estetik bölgede kullanılması kısıtlanmaya başlanmıştır. Zirkonya ise beyaz renkli olması ve metallere yakın dayanıklılığı olması nedeniyle daha popüler hale gelmiştir. Zirkonya değersiz metallere göre daha estetik ve çok daha sağlıklı bir malzeme iken, altın gibi değerli metallere göre ise daha ucuz olması avantajıdır.
Zirkonya çoğunlukla altyapı malzemesi olarak kullanılır ve üzerine daha şeffaf ve doğallığı veren veneer porseleni uygulanır. Bazı durumlarda ise dişin tamamı zirkonyadan yapılabilir.
Zirkonya büyük bloklar halinde üretilir ve yapılacak dişler bilgisayar sisteminde tasarlanır. Daha sonra özel cihazlarda bu bloklardan kazıma yapılarak dişler üretilir (Cad-Cam sistemleri).
Zirkonya tek diş kaplamalarda, köprülerde ve implantlarda dayanak olarak kullanılmaktadır.
Avantajları:
- Beyaz renkli olmasından dolayı estetik ve doğal bir görüntü oluşturmak daha koladır.
- Metal içeren kaplamalar dişeti kenarında yıllar içerisinde gri boyanmaya yol açar. Zirkonyumda böyle bir boyanma olmaz.
- Ağız dokularıyla, vücutla uyumlu bir malzemedir. Toksik ya da kansorejen bir etkisi yoktur.
- Nikel içeren metaller kullanıldığında alerji oluşabilir. Zirkonyumun alerjik etkisi yoktur.
- Bilgisayar isteminde üretildiği için dişle uyumunda hata oluşma riski çok azdır.
- Oldukça dayanıklı bir malzemedir.
- Ağızda tat değişikliği yapmaz.
- Renk değiştirmez.
Dezavantajı:
- Değersiz metallere göre maliyeti daha yüksektir.
- Çok uzun köprülerde tercih edilmemektedir.
- Metallere göre esnekliği daha az olduğu için ve üzerine uygulanan veneer porseleniyle bağlantısı metallere göre biraz daha zayıf olduğu için uzun köprülerde üstyapı porseleninde minik kırıklar oluşabilir.
[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”et0lc7mumb” data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_button shortcode_id=”sb4vwmwsme” button_link=”https://dentbb.com/iletisim-2/” button_target=”self” button_text_align=”center” button_style=”cmsmasters_but_shadow” button_font_family=”Open+Sans:300,300italic,400,400italic,600,600italic,700,700italic” button_font_weight=”normal” button_font_style=”normal” button_icon=”cmsmasters-icon-custom-21″ button_border_style=”solid” animation_delay=”0″]ÜCRETSİZ ZİRKONYUM MUAYENESİ RANVÜSÜ ALIN ![/cmsmasters_button][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]