Bebeklerin Dişi Nasıl Temizlenir
8 Ağustos 2018Diş Teli Hakkında
22 Ağustos 2018
İmplant Nedir, Nasıl Yapılır?
Dişte çürük ya da diğer nedenlere bağlı olarak kayıp olması durumunda implant tedavisi ile gerçek diş yerine geçen bir protez eklenebilmektedir.
İmplant Tedavisi Tanımı
İmplant tedavisi titanyumdan üretilen bir vidanın çene kemiğine yerleştirilmesi ve protez diş oluşturulması işlemidir. Yapay bir diş kökünün üzerine porselen gibi diş görüntüsü eklenir ve bu şekilde uzun yıllar kullanım sağlanır. Vidanın titanyum olmasının nedeni dişin öbür alanla kaynamasını sağlamak ve sorunsuz şekilde kemikte var olmasını mümkün kılmaktır.
İmplant Tedavisi Süreci
İmplant tedavisi yapılışı için öncelikle çene kemiğine titanyum vida yerleşimi gerçekleştirilmektedir. Her boşluk için bu vida gerekmez. Yani birkaç boşluk için tek vida ve buna bağlı dişler hazırlanabilir. Bu vidalar, diş hekimi tarafından ameliyatla diş kemiğine yerleşmektedir. Yerleşim sonrasında kaynama sağlanması için yaklaşık 2-3 ay içerisinde bekleme yapılır. Bu süreden sonra artık implant diş kökü gibi olacaktır. Daha sonra protez eklemesi yapılır ve böylece tedavi tamamlanır. Ancak geçici protez eklemesi de yapılmaktadır.
Kemik Uygun Değilse
İmplant için vidanın yerleştirileceği alan kemikli doku bazı hallerde uygun zeminde olmayabilir. Ayrıca diş etleri de sağlıklı olmalı ve iltihaplanma halinde olmamalıdır. Kemik eksikliği olduğunda önce kemik cerrahisi ile uygun zemin yaratılır. İltihaplanma varsa da diş etleri için tedavi başlatılır. Sonraki aşamada kemiğe yerleşim olur.
İmplantın Avantajları
İmplantın avantajları epey fazladır. Yapıştırma takma dişlere göre gerçek diş gibi işlev görür ve daha uzun süre boyunca sağlam kalır. Yapay diş olması, protez diş olması gibi nedenlerle kaybedilen dişin yerine bir anlamda yenisi eklenir. İyi bir implant uygulaması, uzun bir süre için epey iyi sonuçlar verebilecektir. Tabi uzun yıllar kullanım için uygun şartlarda işlem olması da önemlidir. Bakım yaparken protez olmasını bahane edip ihmal etmemek gerekir. Protez dişlerin rutin bakımı olmazsa kısa sürede hasar görebilir. Ek olarak kemik yapısının sağlam kalması diğer katkıdır. Çekilen dişten sonra diş eti içindeki kemik zamanla erimeye başlar. Bu nedenle kemik erimesini engelleyen implant uygulaması artı sağlayacaktır. Kemiğin korunması implantla elde edilen bir durumdur.
Hangi Anestezi Kullanılır?
İmplant tedavisinde lokal anestezi yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda hastalar genel ansestezi talep edebilir. Çok az da olsa görülebilmektedir. Lokal anestezi ile işlem yapıldığı için aynı gün içerisinde hasta normal hayatına dönebilecektir. Eğer endişe miktarı çoksa da hastaya bir süre önceden sakinleştirici verilebilir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra da önce rehber deliği açılacak sonra da çene kemiğinin implanta uyum sağlaması gerçekleşecektir. Deliğin aşamalı şekilde genişletilmesinin nedeni, travmatik etkinin azaltılmasıdır. Bu işlem bitiminde de kemikleşme olması için bir koruyucu ile beklemeye alınma yapılır. Bu kapağın çıkarılması ve gerçek diş eklenmesi birkaç ayı bulacaktır. Bazı kişilerde beklenenden kısa ya da uzun sürebilir. Porselen yada zirkonyum diş eklemesi ile tedavi tamamlanır ve rutin kontrollerle ilaç tedavisi yapılacaktır.
İmplant Türleri
İmplantlar kendi içerisinde birçok türe ayrılmaktadır. Endosteal implantlar, çene kemiğine cerrahi işlemle yerleştirilen implantlardır. Diş eti dokusu iyileşene kadar şekillendirme yapılır ve sonraki aşamada implanata bağlı protezler devreye girer. En çok kullanılan implant türleri arasındadır. Subperiosteal implantlar ise çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeve ile oluşturulan implantlardır. Metal çerçeve kemiğe sabitlendikten sonra implant monte edilmesi söz konusudur. Endosteal vidalar en sık kullanılan türlerdir. İmplantların hangi tür olursa olsun uzun ömürlü olması için bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir.