Diş Kaplama Fiyatları
20 Aralık 2017Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
9 Ocak 2018
Diş Ağrısının Nedenleri Çocuklara yaşlılara kadar herkesin yaşadığı ortak sorunlardan biri diş ağrısı şikayetidir. Kişiye göre, yaşa göre, dişin yapısına ve dişteki soruna göre bu ağrıların pek çok nedeni bulunmaktadır. Dişlerde oluşan çürük, aşınmalar, iltihaplar gibi etkenler diş ağrısı nedenlerinde başı çekmektedir. Ancak diş ağrısını tetikleyen başka sebepler de vardır.
Diş ağrısı maalesef ki en dayanılmaz şikayetler arasında yer alır. Genelde dişte hassasiyet ya da zonklama olarak ilk belirtiler görülse de kısa sürede dayanılmaz bir ağrıya dönüşür. Bu nedenle diş hekimine başvurmak için diş ağrısı şikayetinizin son raddeye gelmesini beklemeyin.
Dişlerde Çürük ve Aşınma
Diş ağrısı denilince akla ilk gelen çürüktür. Çünkü artık dişin son durumu budur. Çürükler genellikle yetersiz veya kötü ağız bakımı olsa da genetik yatkınlık, cinsiyet gibi etkenler de mevcuttur. Özellikle şekerli gıdaların yoğun tüketimi diş minesinin zedeler ve çürüklere zemin hazırlar.
Diş minesi dişi, dışardan gelecek olan etkenlere karşı korumaktadır. Bu yüzden de oldukça sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak yine de zarar görmesi mümkündür. Kabuklu yemişlerin dişle kırılması, asitli içecek tüketimi, sıcak soğuk ani geçişleri, kimyasal etkenler gibi durumlar diş minesini aşındırabilir.
Diş Eti İltihapları
Diş etleri de diş ağrısının nedenleri olabilmektedir. Diş etinde görülen iltihaplar ağrılı süreçlere yol açabilmektedir. Diş ve çevresindeki diş etinde oluşan plaklar yumuşak, renksiz, saydam bir tabakadır. İşte bu doku diş eti iltihaplarına neden olmaktadır. Diş eti bakımında en önemli etken plak ve tartar oluşumunu engellemektir. Aksi takdirde diş eti çekilmeleri kaçınılmaz olur.
20 Yaş Dişleri
En çok rastlanılan diş ağrısı sebeplerinden biri de yirmilik dişlerdir. Zamanında, doğru şekilde ve diğer dişlere zarar vermeden tam olarak çıkan yirmilik dişe müdahale etmek gerekmez. Ancak bu dişler genellikle sorunlu şekilde çıktığından müdahale gerektirir. Gömük olarak kalan dişler, diğer dişleri sıkıştıran dişler gibi zamanlarda yirmilikler çekilmelidir.
Dr. Burak Büyüktürk