Hormalama tedavisi nasıl oluyor? Horlama Apareyi nedir ?
9 Kasım 2016Diş implantlarıyla yanlış bilinenler
5 Aralık 2016
Botoks, Botilinum Toksin’in kısaltılmış halidir. Aslında Clostridium botilinum adlı bir bakteriden üretilen nörotoksinidir. 1800’lü yıllarda keşfedilen bu toksinin kaslar üzerindeki hareketi kısıtlayıcı etkisi 1949 yılında Burgen ve arkadaşları tarafından keşfedilmiştir. 1980 yılından itibarende insanlar üzerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Botoks nasıl etki eder?
Botoks kas içine enjekte edilir. Kas sinirlerinin uç kısımlarına tutunur. Kas hareketi için gerekli olan asetil kolin’in kas sinirine tutunmasını bloke ederek kas hareketini kısıtlar. Bu sayede kasın hareketine bağlı olarak oluşan kırışıklıklar giderilmiş olur. Yani bir nevi kası felç ederek hareketinin kısıtlanmasını sağlar.
Fakat bu etkisi kalıcı değildir ve sadece enjekte edildiği kas grubunu etkiler. Çok yapay görünüm oluşmaması için kullanılan dozu önemlidir. Belirli bir süre sonra (yaklaşık 6 ay) etkisi tamamen yok olur.
Botoks nerelerde kullanılır?
Aslında botoksun temel kullanım amacı, bazı hastalıklara bağlı olarak oluşan istemsiz kas kasılmalarını önlemektir. İlk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. İnme, beyin hasarı, serebral palsi hastaları gibi kas hareketlerini kontrol edemeyen hastalarda özellikle yaygın kullanılmaktadır. Migren veya kronik baş ağrısı olanlarda kafa kaslarını rahatlatmak ve ağrıları azaltmak için kullanılmaktadır.
Daha sonraları ise estetik uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır ve günümüzde de oldukça popüler bir şekilde kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.
Diş hekimliğinde botoks nerelerde kullanılır?
Diş hekimliğinde hem tedavi hem de estetik nedenlerle botoks kullanılmaktadır.
- Diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde çiğneme kaslarına (masseter, temporal, pterigoid kas gibi) uygulanan botoks, kası rahatlatacağı için hem diş sıkma kuvvetini azaltır hem de kastaki ağrıların azalmasına yardımcı olur. Özellikle şakaklarda, diş sıkmaya bağlı olan baş ağrılarında faydalıdır.
- Diş eti görünümü çok fazla olan ve özellikle güldüğünde çok fazla diş eti görünen kişilerde, üst dudak etrafına yapılan botoks, dudağın çok fazla yukarı çıkmasını engelleyerek diş eti görünümünü azaltır.
- Rahatsızlığı nedeniyle tükürük akışı fazla olan ve bunun ağzından akmasını engelleyemeyen hastalarda tükürük bezine uygulanan botoks ile tükürük akışı kontrol edilebilir.
- Yüzde var olan tiklerin tedavisinde uygulanır.
- Estetik amaçlı dudak çevresindeki kırışıklıklara uygulanabilir.
- Dişte uygulanan estetiği tamamlamak için göz çevresi ve alına uygulanabilir.